Ruski kibernetski napad povzročil izpad spletnih strani v Sloveniji

Rusija kibernetsko napadla Slovenijo

Zaščita kibernetskega prostora v Sloveniji je bila včeraj močno preizkušena, ko je napadalcem iz skupine, ki se identificira kot Cyber Army Russia Reborn, uspelo izvesti usklajene napade na spletno infrastrukturo naše države. Med incidentom, ki odraža trenutne geostrateške napetosti, so bili napadeni spletni portal predsednice države in druge pomembne državne spletne domene, vključno s stranmi na končnici gov.si in s portalom SI-TRUST.

Napadi so povzročili, da so nekatere spletne strani postale začasno nedosegljive, kar je sprožilo zaskrbljenost med Slovenkami in Slovenci ter tistimi, ki so odvisni od državnih digitalnih storitev. Hekerji so izvedli tako imenovani DDoS napad, kjer so z velikim številom nepotrebnih zahtev preplavili strežnike in posledično onemogočili dostop do spletnih vsebin.
Omenjeni napadi so prišli v obdobju po tem, ko je slovenska vlada skladno s češko pobudo, ki je izvedena neodvisno od okvirov Evropske unije, sklenila poslati finančna sredstva v višini enega milijona evrov za nakup težkega streliva namenjenega Ukrajini.
Izpadu navkljub so slovenske obrambne inštitucije, vključno z SI-CERT, odzivnim centrom za kibernetsko varnost, nemudoma ukrepale z obvladovanjem situacije in preprečevanjem širjenja škodljivega prometa.

Dogodek je ponovno izpostavil pomen močne kibernetske obrambe in pokazal kako pomembno je biti pripravljen na soočenje z digitalnimi nevarnostmi, ki postajajo vedno pogostejši element nadzora državnih varnostnih služb, še posebej v trenutnih nepredvidljivih časih. Dobra varnostna IT-zaščita, pa ne velja seveda samo za državne ustanove ampak tudi za vsa podjetja in seveda tudi domače uporabnike.

Antivirusi