5 najboljših antivirusov za operacijski sistem Windows 11

Microsoft Windows 11

Ob izidu novega operacijskega sistema Windows 11 so seveda postale protivirusne rešitve zopet vroča tema. Vsi proizvajalci so se ali pa se še bodo prilagodili novemu sistemu Windows 11, mi pa poglejmo nekaj trenutno najboljših protivirusnih programov za nov operacijski sistem Microsoft Windows 11. Morda vam bomo dali tudi nekaj koristnih informacij, ki jih potrebujete, da se odločite, katera protivirusna programska oprema je prava za vas.

 

Kako izbrati najboljši protivirusni program za Windows 11?

Najboljši način, da najdete pravo varnostno zaščito zase je, da razumete svoje potrebe in veste kaj iščete v protivirusni varnostni zaščiti. Predstavljamo vam nekaj lastnosti oziroma modulov, ki naj jih vaša protivirusna rešitev vsebuje.

 

Iskalnik in pregledovalnik virusov (ang. Virus scanner)

Cilj iskalnikov virusov je, da ta zagotovi, da je naš računalnik stalno brez okužbe z virusi in zlonamerno programsko opremo. Postopek ima po navadi tri korake: prepoznavo potencialne nevarnosti, analiza vpliva na datoteke in nazadnje obnovitev ali brisanje okuženih datotek.

Ažurna baza virusov in zlonamerne kode

Zbirke zlonamerne programske opreme in virusov so bistveni del kibernetske varnosti. Redno posodabljaje z novimi informacijami o zlonamerni programski opremi in virusih, so bistvenega pomena, da smo vedno zaščiteni pred kibernetskimi napadi.

Zaščita pred izsiljevalsko programsko opremo (ang. Ransomware Protection)

Ransomware je vrsta zlonamerne programske opreme, ki šifrira vaše podatke in zahteva plačilo v zameno za ključ za njihovo dešifriranje.
V kolikor imate na svoji napravi za vas pomembne podatke (dokumente, fotografije, posnetke …) je vsekakor vredno izbrati protivirusni program, ki lahko zaščiti vašo napravo pred izsiljevalsko programsko opremo.

Drobilnik datotek (File Shredder)

File Shredder je orodje, vgrajeno v protivirusno programsko opremo, ki omogoča popolno brisanje datotek iz računalnika, tako da jih ni več mogoče obnoviti.

Nekateri protivirusni izdelki že ponujajo to funkcijo in če vam je to pomembno, poskrbite, da ga boste dobili skupaj s protivirusnim programom.

Požarni zid (Firewall)

Požarni zid (ang. Firewall) je zelo pomembna komponenta vsakega računalnika oziroma naprave, ki je povezana z zunanjim svetom – internetom. Skrbi za varnost naših podatkov tako, da preprečuje dostop do našega računalnika in drugih naprav iz zunanjega sveta. Obenem skrbi tudi za medsebojno komunikacijo programov, saj dovoli ali prepreči komunikacijo izbranih programov s spletom, pri tem pa nadzoruje tudi njihovo obnašanje.

Večina protivirusnih izdelkov že vključuje požarni zid za zaščito vašega računalnika pred zlonamernimi napadi. Vsekakor je dobro, da to pred nakupom preverimo v opisu posameznega programa.

Samodejne posodobitve

Zelo pomembna stvar pri protivirusni programski opremi je, da se ta redno in samodejno posodablja. Pri tem pa je najbolj pomembno, da se posodablja njena zbirka (baza) poznanih groženj (virusov in druge zlonamerne programske opreme).

 

Kateri so trenutno najboljši antivirusni programi za Windows 11?

 

  1. Kaspersky Antivirus
  2. Bitdefender
  3. Norton 360 Deluxe
  4. McAfee Total Protection
  5. BullGuard

Antivirusi