Je Windows Defender dovolj dobra zaščita?

Microsoft Windows Defender

V operacijski sistem vgrajeni Microsoftov protivirusni program Defender je bil včasih ena slabših varnostnih rešitev na trgu. Vendar so ga skozi leta uspeli spremeniti v spodoben izdelek s precejšnjimi zmogljivostmi proti zlonamerni programski opremi. Trenutno je privzeto varnostno orodje v operacijskih sistemih Win 8.1 in 10, kar pomeni, da ga lastniki teh dveh sistemov dobijo s paketom.

“Kot začetni paket je Windows Defender povsem primeren. Zmožen je zaznati in odpraviti zlonamerno programsko opremo, vohunsko programsko opremo, izsiljevalsko programsko opremo in lažno predstavljanje. Čeprav v laboratorijskih testih neodvisnih proizvajalcev ni tako impresiven kot vodilni protivirusni izdelki (npr. Kaspersky, Bitdefender, Norton, McAffe …), pa je kot brezplačna možnost povsem zanesljiv.”

Windows Defender je brezplačen in ponuja solidno zaščito pred kibernetskimi nevarnostmi, vendar še zdaleč ni tako dober kot večina njegove t. i. plačljive konkurence. Zavedati se moramo, da Microsoft “zaenkrat” še ni specializirano podjetje za varnostne rešitve in da imajo drugi specializirani proizvajalci varnostne programske opreme veliko več znanja in izkušenj ter boljšo podporo na tem področju.

Nekaj bolj vidnih pomanjkljivosti Windows Defenderja:

  • slabše zaznavanje virusov in druge zlonamerne programske opreme;
  • uporabniški vmesnik je precej neroden in ne omogoča vseh nastavitev;
  • starševski nadzor je omejen na njihov spletni brskalnik Microsoft Edge;
  • vsebuje le osnovno poročilo o stanju računalnika;
  • ne vsebuje pripomočkov, kot so: VPN, zaščita pred krajo identitete, upravitelj gesel …;
  • ne nudijo tehnične podpore za fizične osebe.

Ali potrebujemo protivirusni program za Windows?

“Microsoft Windows je najbolj ranljiv operacijski sistem, že odkar je bil ustvarjen. Ker je operacijski sistem Windows najbolj priljubljen in ima največ uporabnikov na svetu, je večina kibernetskih kriminalcev razvila napredno zlonamerno programsko opremo, ki cilja ravno na ta sistem.

DA, potrebujemo protivirusni program za Windows. Čeprav se je Defender z leti spremenil v precej spodobno varnostno rešitev, še vedno ni najbolj zanesljiv protivirusni program na trgu. Zato raje razmislite o prehodu na kaj močnejšega in zanesljivejšega, če vas skrbi za varnost svojega računalnika oziroma svojih podatkov.”

Antivirusi