“Protivirusna”, “Spletna” ali “Popolna zaščita”?

Protivirusna ali Internetna ali Popolna zaščita

Večina proizvajalcev protivirusne programske opreme je v zadnjih letih svoje izdelke razdelilo na tri skupine: t. i. osnovni “Antivirus”, razširjeni “Internet Security” in na popolni “Total Security”. Predstavljamo vam lastnosti in razlike posameznega paketa.

Ko se odločujemo za nakup protivirusne programske zaščite ali bolje rečeno varnostne zaščite za svoj računalnik, se poleg izbire primernega proizvajalca srečamo še z dodatno dilemo, kateri paket zaščite izbrati.

Lahko bi rekli, da je najboljša izbira paket popolne varnosti “Total Security”, saj ta vsebuje daleč največ varnostnih rešitev in pripomočkov ter zaščiti vse naše naprave v celoti. V realnosti se velikokrat pokaže, da določenih pripomočkov morda sploh ne potrebujemo in nas ti lahko celo obremenjujejo, kljub temu pa želimo biti najbolj varni na spletu, potem je za nas najboljša opcija t.i. spletni paket “Internet Security”. Nikakor pa ne smemo spregledati niti osnovnega protivirusnega paketa “Antivirus”, saj ta vsebuje bistvo vseh treh paketov in najmočnejše orodje – protivirusni program. ”

Antivirus (Protivirusna zaščita)

Antivirus je najpomembnejša in najugodnejša zaščita našega računalnika ter naših podatkov. Protivirusni program nas zanesljivo varuje pred virusi in zlonamerno programsko opremo ter nas opozarja na tvegana spletna mesta.

Internet Security (Spletna zaščita)

Internet Security ima vse funkcije klasičnega antivirusa, dodatno pa še nekatere druge funkcije, ki jih pri osnovnem paketu Antivirus nimamo. Internet Security nas varuje pred virusi, lažnim predstavljanjem, vohunsko programsko opremo, spletnimi grožnjami in kibernetskimi napadi. Paket Internet Security vključuje vse funkcije protivirusnega programa, požarni zid, zaščito zasebnosti, zaščito e-pošte itd. Nenehno varuje tudi vse naše podatke, poslane preko spleta (npr. podatke naših plačilnih in kreditnih kartic, gesla e-pošte itd.).

Total Security (Popolna zaščita)

Total Security ima poleg vseh funkcij protivirusne zaščite (Antivirus) in spletne zaščite (Internet Security) ponavadi še nekatere dodatne funkcije, kot so možnost šifriranja datotek, upravljanja z gesli in uporabniki, starševski nadzor, lokalno in spletno varnostno kopiranje, varna VPN-povezava, namestitev na različne platforme (naprave in operacijske sisteme) itd. Našteti dodatki se seveda lahko razlikujejo med proizvajalci.

Lahko bi rekli, da je najboljša izbira paket popolne varnosti “Total Security”, saj ta vsebuje daleč največ varnostnih rešitev in pripomočkov ter zaščiti vse naše naprave v celoti. V realnosti se velikokrat pokaže, da določenih pripomočkov morda sploh ne potrebujemo in nas ti lahko celo obremenjujejo, kljub temu pa želimo biti najbolj varni na spletu, potem je za nas najboljša opcija t.i. spletni paket “Internet Security”. Nikakor pa ne smemo spregledati niti osnovnega protivirusnega paketa “Antivirus”, saj ta vsebuje bistvo vseh treh paketov in najmočnejše orodje – protivirusni program. Odločitev je lahko zelo enostavna, sploh če vemo, kakšno zaščito želimo oziroma jo potrebujemo.

Antivirusi