Spletni brskalnik leta 2023

Najbolj varni spletni brskalniki

Najvarnejši spletni brskalniki v letu 2022 so bili ...

Vsak uporabnik interneta ima zagotovo svoj najljubši spletni brskalnik. Hitrost je tista lastnost, ki jo pri brskalniku po navadi postavljamo na prvo mesto. A pri izbiri spletnega brskalnika bi morali pozornost nameniti tudi temu, kateri brskalnik ponuja boljšo varnost in zasebnost kot drugi. Da se boste lažje odločili, kateri brskalnik boste uporabljali v prihodnje, smo za vas pripravili seznam najbolj varnih spletnih brskalnikov leta 2022 po našem izboru.

Kaj bi vam moral nuditi varen spletni brskalnik?

Ob skorajda brezskrbnem brskanju po spletu, vam bo varen brskalnik prav tako pomagal varovati podatke in preprečil, da drugi ne bodo vohljali po vaši dejavnosti. Če torej želite najti najboljši spletni brskalnik za svojo napravo, morate upoštevati zasebnost in hitrost brskalnika. A čeprav številni priljubljeni brskalniki ponujajo oboje, na žalost niso vsi enostavni za uporabo. Za lažjo odločitev je tukaj lestvica sedmih najbolj varnih brskalnikov leta 2022:

Brave

Spletni brskalnik Brave ima vgrajeno blokiranje oglasov in sledilnika ter zagotavlja izkušnjo precej hitrega brskanja. Braveova funkcija »Shields« samodejno blokira vse oglase in sledilnike vključno z nadležnimi in vsiljivimi YouTubovimi oglasi. To mu omogoča, da naložil veliko spletnih mest hitreje kot drugi brskalniki na tem seznamu.

Funkcija Shields zagotavlja tudi dodatno zaščito, saj blokira zlonamerne spletne skripte, ki lahko napadejo vašo napravo. Ta funkcija prav tako (kadar je to mogoče) samodejno vsili povezave HTTPS prek HTTP. Med tem, ko pletna mesta HTTPS uporabljajo varen šifrirni protokol za zaščito uporabniškega prometa, imajo nezavarovana spletna mesta HTTP več varnostnih ranljivosti.

Brave odlikuje tudi to, da zagotavlja izboljšave v primerjavi z brskalniki, kot sta Chrome in Edge, tako da vključi tehnologijo Tor v način zasebnega brskanja. Na primer, ko vklopite zasebno brskanje, je vaš promet šifriran prek omrežja Tor, kar zagotavlja, da je vaše brskanje skrito ne le pred drugimi uporabniki vaše naprave, temveč tudi pred vašim ponudnikom internetnih storitev in drugimi omrežnimi vohljači.

Brave zna poskrbeti tudi za navdušence nad kriptovalutami, saj ima vgrajeno t.i. kriptodenarnico, ki se nahaja na ikoni, ki je postavljena v brskalnikovem desnem zgornjem kotu.

Spletni brskalnik Brave je zanimivo združljiv z razširitvami iz spletne trgovine Chrome. Pri delu z brskalnikom se porabi zelo malo računalniškega pomnilnika, tako da je zato primeren tudi za tiste nekoliko slabše in starejše naprave.

Spletni brskalnik Brave podpira naslednje operacijske sisteme: Windows, MacOS, Linux, Android in iOS

Mozilla Firefox

Spletni brskalnik Firefox velja za enega izmed najvarnejših in najbolj priljubljenih brskalnikov na svetu, ki hkrati ponuja tudi veliko zasebnosti.

Firefox ponuja nabor varnostnih funkcij, ki jih bo cenil vsak uporabnik interneta: zaščita pred lažnim predstavljanjem in zlonamerno programsko opremo, blokiranje prijavljenih spletnih mest z napadi in opozarjanje uporabnikov, ko spletno mesto poskuša namestiti dodatke.

Firefox je razmeroma lahek in varen brskalnik v primerjavi s svojimi konkurenti. Firefox ponuja tudi možnost »Blokiranje vsebine«, ki uporabnikom omogoča blokiranje vseh sledilnikov, ki jih brskalnik zazna.

Spletni brskalnik Firefox podpira naslednje operacijske sisteme: Windows, MacOS, Linux, Android in iOS

DuckDuckGo Privacy Browser

Spletni brskalnik DuckDuckGo Privacy Browser je varen brskalnik, zasnovan posebej za naprave Android in iOS. Velja za zasebnosti prijazen brskalnik, saj namesto sledenja uporabniškim podatkom za prilagajanje oglasov, kot to na primer počne Google, DuckDuckGo uporabniku ne sledi, pač pa ustvarja oglase izključno na podlagi rezultatov iskanja. DuckDuckGo ima nabor ključnih funkcij »Privacy Essentials«. Te vključujejo:

  • Vgrajeno blokiranje sledilnika.
  • Vsiljen HTTPS, kadar je to mogoče.
  • Ocene spletnega mesta Privacy Grade.
  • Zasebni iskalnik.

Brisanje vseh podatkov brskanja z enim dotikom (»Gumb za požar«).

Spletni brskalnik DuckDuckGo Privacy Browser podpira naslednje operacijske sisteme: Android in iOS

Google Chrome

Spletni brskalnik Googlov Chrome je najbolj priljubljen brskalnik na svetu in to z dobrim razlogom, saj je na voljo za vsako večjo platformo ter zagotavlja odličen uporabniški vmesnik in na tisoče uporabnih razširitev. Hitreje kot kateri koli drug razvijalec brskalnika Googlova ekipa Chrome posodablja in popravlja ranljivosti omrežja, napade vohljačev, napake v brskalniku ter varnostne luknje, ki jih je mogoče izkoristiti.

Varno brskanje se v Chromu dnevno posodablja in lahko zazna več spletnih mest z lažnim predstavljanjem kot kateri koli drug brskalnik. Uporablja tudi funkcijo, ki preprečuje, da bi zlonamerni spletni skripti in invazivni sledilci ukradli vaše podatke ali vdrli v vaše naprave.

Brskalnik Chrome pa ima tudi privzeto nastavitev za zbiranje uporabniških podatkov. Večina teh podatkov Chrome uporablja za krepitev svoje notranje varnosti, vendar se veliko anonimnih uporabniških podatkov deli v celotnem Googlovem ekosistemu, ki vključuje oglaševalce in morda celo vlade. Čeprav spada Chrome med varne brskalnike, je tudi eden najslabših, kar se tiče zasebnosti uporabnikov.

Google Chrome pa je žal eden tistih spletnih brskalnikov, ki za svoje delovanje porabi kar precej računalniškega pomnilnika.

Spletni brskalnik Chrome podpira naslednje operacijske sisteme: Windows, MacOS, Linux, ChromeOS, Android in iOS

Microsoft Edge

Spletni brskalnik Microsoft Edge je veliko boljši brskalnik od svojega predhodnika Internet Explorer. Temelji na Chromiumu, je zelo enostaven za uporabo in ima dobra varnostna orodja, kot je orodje Edge za preprečevanje lažnega predstavljanja SmartScreen, ki uporablja Microsoftovo lastniško tehnologijo za zaznavanje lažnega predstavljanja.

Edge omogoča tudi tri stopnje blokiranja sledilnika – osnovno, uravnoteženo in strogo. Zadnja blokira večino sledilnikov in piškotkov, vključno s tistimi, ki so včasih potrebni za delovanje spletne strani. Tako kot Chrome in Firefox, ima tudi Edge privzeto podpira DNS prek HTTPS za večjo zasebnost uporabnikov med brskanjem.

Spletni brskalnik Edge podpira naslednje operacijske sisteme: Windows, MacOS, Linux, Android in iOS

Tor

Čeprav je spletni brskalnik Tor najboljši, ko gre za zasebnost uporabnikov, ni tako hiter kot večina njegovih konkurentov. Njegova funkcija »onion routing« skrije vaš naslov IP tako, da ves spletni promet usmeri prek več šifriranih strežnikov. Tor skriva dejavnost uporabnikov pred ponudniki internetnih storitev, hekerji, sledilci in celo vladami. Znano je, da je NSA (Agencija za nacionalno varnost ZDA) v razkritih dokumentih Edwarda Snowdna govorila o tem, da ne more vdreti v omrežje Tor. Brskalnik Tor je v nekaterih državah, ki cenzurirajo internet, prepovedan, ker lahko uporabnikom omogoči neomejen dostop do spleta.

Tor odlikuje tudi to, da ima eno najmanj vsiljivih politik zbiranja podatkov, saj slednje uporabi le za oceno delovanja brskalnika.

Čeprav je Tor Browser neverjetno varen, njegova tehnologija upočasnjuje vašo internetno povezavo in podobno, kot pri uporabi VPN-ja, hitrost vaše povezave pade. Če imate dobro internetno povezavo in vam ni žal malo hitrosti zamenjati za visoko varnost, je Tor pravi brskalnik za vas.

Spletni brskalnik Tor podpira naslednje operacijske sisteme: Windows, MacOS, Linux in Android

Opera

Spletni brskalnik Opera obstaja že dolgo in si je z leti ustvaril majhno, a zvesto bazo oboževalcev. Med drugim je bil prvi brskalnik z vgrajenim VPN-jem. Je hiter, lahek in varen brskalnik, ki lahko tekmuje s funkcijami, kot sta Google Chrome in Mozilla Firefox.

Opera blokira oglase in odstrani funkcije sledenja oglasom ter ima funkcijo, ki določa raven varnosti omrežja WiFi, kar je odlično za tiste med uporabnike, ki pogosto uporabljamo javni WiFi.

Za brskalnik Opera bi lahko rekli, da je hiter in eden izmed bolj varnih in zasebnih brskalnikov na trgu, ki pa za svoje delovanje porabi kar precej pomnilnika.

Spletni brskalnik Opera podpira naslednje operacijske sisteme: Windows, MacOS, Linux, Android in iOS

POZOR! Varen spletni brskalnik ne pomeni 100 % zaščite!

V spletni brskalnik vgrajena varnostna zaščita je v večini dobra, vendar vas nikakor ne more zaščititi pred široko paleto kibernetskih groženj, s katerimi se uporabniki soočamo že v letu 2022 in se bomo zagotovo soočali tudi v letu 2023.

Samo najboljši protivirusni programi na trgu nudijo zadostno zaščito pred naprednimi kibernetskimi grožnjami, zlonamerno programsko opremo, hekerskimi vdori, napadi z lažnim predstavljanjem, krajo identitete, vdori podatkov in spletnimi sledilci.

Naprave z operacijskim sistemom Windows, macOS in Android so vedno bolj ogrožene in zato potrebujejo kakovostno protivirusno in varnostno zaščito.

 

Najbolj varen in najboljši spletni brskalnik za leto 2023 je ...

Vsi spletni brskalniki zajeti v našem testu so zelo dobri, a vsak od njih ima svoje prednosti in tudi slabosti. Kar se tiče varnosti, ki smo jo še posebej preverjali na našem testu lahko z zagotovostjo trdimo, da so vsi našteti spletni brskalniki dovolj varni za naše brskanje in delo na spletu, če pa poleg varnosti želimo tudi čim več zasebnosti, potem pa sta zagotovo najboljša izbira Brave in Firefox, seveda le v kombinaciji dobre protivirusne zaščite.

 

Antivirusi